Μεγάλη οικονομική ζημιά από το κλείσιμο της εισόδου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, επισημαίνουν ότι υφίστανται πολλοί καταστηματάρχες – Τι αναφέρουν σε εξώδικο που είχαν στείλει προς το νοσοκομείο και τι λένε για το θέμα στο GRTimes, υγειονομικές πηγές.
Ήταν Μάρτιος του 2020, όταν με το ξέσπασμα της πανδημίας είχε κλείσει η κάτω πύλη του Ιπποκρατείου, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την ασφαλέστερη λειτουργία των δομών υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα, η είσοδος του νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως παραμένει κλειστή, με τουλάχιστον 26 επιχειρήσεις στην περιοχή να διαμαρτύρονται, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι πολίτες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο από τη συγκεκριμένη οδό, πλέον χρησιμοποιούν μόνο την κεντρική πύλη, επί της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και τα καταστήματα στην Κωνσταντινουπόλεως και στα γύρω στενά “φυτοζωούν”.

Το GRTimes, στη διάρκεια αυτοψίας που έκανε σήμερα το μεσημέρι, ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου, διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη πύλη, είναι όντως κλειστή στη διάρκεια της ημέρας, ανοίγει ωστόσο σε συγκεκριμένα μικρά διαστήματα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, όπως και στη διάρκεια της αυτοψίας, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ το άνοιγμα και το κλείσιμο γίνεται από υπαλλήλους της εταιρείας φύλαξης που είναι παρόντες.

Την ίδια στιγμή, όπως θα δείτε και στο βίντεο, η λειτουργία της πύλης επί της Κ. Καραμανλή, φαινόταν φυσιολογική.

Οι επαγγελματίες είχαν στείλει και εξώδικη δήλωση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, ζητώντας το άνοιγμα της κάτω πύλης και επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα μεγαλώσει περεταίρω το πλήγμα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, όπως έλεγαν τότε, δύο επιχειρήσεις να κλείσουν και άλλες να μειώσουν το απασχολούμενο προσωπικό.

Στο εξώδικο έκαναν λόγο για επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα της πύλης επί της Κ. Καραμανλή, τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα, μεταξύ άλλων λόγω των υψηλών -για συνθήκες πόλης- ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα οχήματα. Επικινδυνότητα έλεγαν υπάρχει και για τα ασθενοφόρα που προσέρχονται στο Νοσοκομείο από τα ανατολικά της πόλης, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης εισόδου σε αυτό, από την οδό Κ. Καραμανλή, αλλά πρέπει να κάνουν έναν ολόκληρο κύκλο.

Την ίδια στιγμή, σημείωναν ότι η πύλη επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, είναι απόλυτα κατάλληλη και ασφαλής, διαθέτοντας διευθετημένο διπλό κόμβο εισόδου και εξόδου, πλήρες και ασφαλές φυλάκιο, μεγάλη και ασφαλή θύρα εισόδου και εξόδου των οχημάτων κτλ.

Ανέφεραν ακόμη πως στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλων των ειδών, περίπτερα, φαρμακεία, καταστήματα εστίασης κτλ, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από την πύλη στη συγκεκριμένη οδό, ενώ αντίθετα, κοντά στην πύλη επί της Κ.Καραμανλή δεν υφίστανται επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν το ίδιο γρήγορα και ασφαλή.

Καταλήγοντας, χαρακτήριζαν την απόφαση για το κλείσιμο της πύλης στην Κωνσταντινουπόλεως ως λαθεμένη και επικίνδυνη για την ασφάλεια εισερχομένων και εξερχομένων στο νοσοκομείο και βλαπτική και καταστροφική για τα επαγγελματικά και βιοποριστικά συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Ζητώντας το άνοιγμα της κάτω πύλης, προειδοποιούσαν δε πως θα προσφύγουν δικαστικά για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος τους και την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί.

Οι επιχειρηματίες σήμερα, περίπου 2 χρόνια μετά, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ζητούν, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος να λειτουργεί μόνο μια πύλη, αυτή να είναι της οδού Κωνσταντινουπόλεως.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν οι καταστηματάρχες νομικά, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα τους, άφησε και ο δικηγόρος Κώστας Αμασόγλου, που εκπροσωπεί πολλές επιχειρήσεις της περιοχής. “Είχαμε στείλει εξώδικη δήλωση τότε, με την οποία ζητούσαμε να ανοίξει η πύλη της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί αυτός ο αποκλεισμός επέφερε μεγάλη οικονομική ζημιά σε πληθώρα επιχειρήσεων, τουλάχιστον 26, όσες είναι αυτές που υπογράφουν την εξώδικη. Είναι θέμα κοινωνικό και αφορά την ευρύτερη περιοχή και δεν αφορά μόνο τη διοίκηση του νοσοκομείου” είπε ο κ. Αμασόγλου στο GRTimes, προσθέτοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει και άλλες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Τι αναφέρουν υγειονομικές πηγές για το θέμα
Για μια πάγια τακτική που εφαρμόστηκε από την έναρξη της πανδημίας όχι μόνο σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας, αλλά ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, έκαναν λόγο υγειονομικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το GRTimes, αναφέροντας ότι η διατήρηση μόνο μιας πύλης, στις περιπτώσεις που υπήρχαν περισσότερες, βοήθησε πάρα πολύ, όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας, αλλά κυρίως υγειονομικά, περιορίζοντας σημαντικά στη διασπορά του κορωνοϊού.

Ανέφεραν μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικών οδηγιών από άλλες δομές υγείας (βλέπε φωτό πάνω και κάτω) και επισήμαναν πως τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν, με δεδομένο ότι έρχεται πλέον χειμώνας, τα κρούσματα αυξάνονται και η πανδημία μπορεί να επιστέψει πιο απειλητική.

Ειδικά για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως πέρα από τους επαγγελματίες της Κωνσταντινουπόλεως κανένας ασθενής ή επισκέπτης του νοσοκομείου δεν διαμαρτύρεται.

Προσθέτουν ακόμη, ότι αποφάσεις όπως οι συγκεκριμένες, που λαμβάνονται από Επιτροπές Λοιμώξεων ή άλλα όργανα, λαμβάνουν υπόψιν τους πάρα πολλούς παράγοντες που αφορούν μεταξύ άλλων στην υγειονομική προστασία ασθενών και προσωπικού, στην ασφαλή και εύρυθμη πρόσβαση τόσο στις κλινικές όσο και στα ΤΕΠ για ασθενείς και ασθενοφόρα και γενικότερα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

“Δεν γίνεται να αγνοηθούν οι παραπάνω παράγοντες για να έχουν περισσότερους πελάτες κάποιες επιχειρήσεις, τις οποίες φυσικά σεβόμαστε” καταλήγουν οι πηγές.

ΠΗΓΗ: GRTIMES.GR

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης