Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα ή κυβερνοέγκλημα, έχει μπει στη ζωή μας & θα μας απασχολεί στο μέλλον με σιγουριά, όλο και περισσότερο. Οι υποθέσεις έχουν κυρίως τρεις πτυχές: Την απόσπαση χρημάτων (μέσω απάτης ή εκβιασμού), την σεξουαλική ικανοποίηση/διαστροφή και τον εκφοβισμό. Ωστόσο, δεν είναι και λίγα άλλα αδικήματα που μπορούν να συμβούν με τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων, ενώ το ηλεκτρονικό έγκλημα μπορεί να έχει ως θύματα, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα (κυρίως επιχειρήσεις).
Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ποινικό αδίκημα που γίνεται μέσω διαδικτύου και εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία του καθώς και την άγνοια του θύματος στη διαχείριση και συνεπώς παραχώρηση, των προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων του. Τα συνήθη εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, είναι η απόσπαση χρημάτων μέσω πιστωτικών – χρεωστικών καρτών, είτε με αγορά αντικειμένων είτε με μεταφορά χρημάτων σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, η συκοφαντική και απλή δυσφήμιση και η εξύβριση μέσω αναρτήσεων ή συνομιλιών καθώς και η απειλή για χρήση βίας (σωματικής ή ψυχικής) κυρίως μέσω συνομιλιών, η σεξουαλική ή άλλου είδους παρενόχληση, η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή ή το κινητό του θύματος και η απαίτηση πληρωμής χρηματικού ποσού για την απελευθέρωση του, η υποκλοπή λογαριασμών (email, κοινωνικών πλατφορμών κτλ), η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας είτε αρχείων και βάσεων δεδομένων είτε ταινιών, μουσικής, βιβλίων, εργασιών κτλ.
Η Ψηφιακή Δικανική είναι η χρήση προβλεπομένων, αποδεδειγμένων, αποτελεσματικών ηλεκτρονικών μεθόδων για συλλογή, επικύρωση, αναγνώριση, ανάλυση, ερμηνεία γεγονότων. Ακολούθως, γίνεται κατηγοριοποίηση και παρουσίαση πληροφοριών από τα υπολογιστικά συστήματα και η διάθεση των πληροφοριών αυτών, σε κάποια δικαστική αρχή, προκειμένου να επιλυθεί κάποιο ηλεκτρονικό έγκλημα.
Δικανικός ερευνητής ψηφιακών αποδεικτικών, είναι το φυσικό πρόσωπο, που είναι κατάλληλα καταρτισμένο, να συλλέξει ηλεκτρονική αποδεικτική πληροφορία ενός κυβερνοεγκλήματος. Αυτό το καταφέρνει, μέσα από τα υπολογιστικά συστήματα και τα δίκτυα όπως, τις κινητές συσκευές επικοινωνίας, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις διαδικτυακές συνδεμένες συσκευές. Χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της ασφάλειας της πληροφορικής, για την εξαγωγή των ηλεκτρονικών ευρημάτων για κάποια ηλεκτρονική εγκληματολογική υπόθεση αναφερόμενη σε είδη γενονότων όπως:
*Όταν ένας δικανικός ερευνητής παραδίδει ψηφιακά ευρήματα στις δικαστικές αρχές, πρέπει, μεταξύ των ορισμένων προτύπων ασφαλείας, να έχει ακολουθήσει κανονισμούς, ως προς τις διαδικασίες της αντιγραφής, της προβολής, της εμπιστευτικότητας και της τροποποίησης των δεδομένων που έχει στην κατοχή του. Ορισμένα δεδομένα χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, καθώς μπορεί να είναι εταιρικό το περιεχόμενό τους, ή να περιέχουν τα προσωπικά στοιχεία ενός φυσικού προσώπου, ενός VIP προσώπου, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις και όλες τις λοιπές, τηρείται εμπιστευτικότητα.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΕΓΓΥΕΙΤΑΙ
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ
-ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ-
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ Ή ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ